verovapaa lahja
Internet Markkinointi

Millainen on verovapaa lahja

verovapaa lahja

Lahjan antaminen kuin saaminenkin on ihanaa ja ilahduttaa molempia osapuolia. Lahjojen suhteen kannattaa kuitenkin noudattaa tietynlaista huolellisuutta. Varsinkin, jos lahjan arvo on huomattavan suuri. Jos lahjan arvo on korkea, voi kyseeseen tulla lahjavero. Lahjavero on vero, jota maksetaan annetusta lahjasta. Sitä ei kuitenkaan tarvitse maksaa aivan kaikista lahjoista, sillä veroon liittyy alaraja.

Verovapaa lahja on kirjaimellisesti lahja, josta ei tarvitse maksaa veroja. Niinpä lahjansaaja saa pitää lahjansa kokonaisuudessaan, ilman velvollisuutta ilmoittaa saamastaan lahjasta verottajalle. Kun lahja on verovapaa, siitä ei tarvitse tehdä veroilmoitusta eli lomakkeita ei tarvitse täyttää.

Verovapaa lahja on vastaanottajalle paras vaihtoehto, sillä kukapa maksaisi mielellään osan saamastaan lahjasta pois verojen muodossa? Jos siis olet aikeissa antaa esimerkiksi 5500 euroa, kannattaa ehkä harkita summan pienentämistä rajan alapuolelle. Tällä sivulla kerrommekin enemmän lahjaveron määristä, siitä, millaisista lahjoista veroa tulee maksaa sekä siitä, millaiset lahjat ovat verovelvollisuuden ulkopuolella.

Lahjavero

Suomessa lahjojen vastaanottamiseen liittyy lahjavero silloin, kun sama lahjan antaja lahjoittaa kolmen vuoden aikana vähintään 5000 euron edestä lahjoja yhdelle vastaanottajalle.

Jos ajatellaan, että henkilön molemmat vanhemmat antavat henkilölle kolmen vuoden välein 4999 euroa, ei näistä lahjoituksista tarvitse maksaa lahjaveroa. Tällaisessa tapauksessa lahjoitukset ovat yhteensä 9998 euroa eikä lahjavero tule kysymykseen.

Jos taas ajatellaan, että vain toinen vanhemmista antaa kolmena peräkkäisenä vuonna esimerkiksi parituhatta euroa kerrallaan, lahjoitusten yhteissumma on kolmen vuoden ajanjakson aikana 6000 euroa. Tällöin lahjoituksista tulee maksaa lahjavero.

Jos olet jo maksanut lahjaveroa viimeisten kolmen vuoden aikana ja saat lahjan samalta henkilöltä, otetaan nämä maksut huomioon.

On hyvä huomioida, että aviopuolisoiden keskenään annetuilla lahjoilla on myös verovelvollisuus. Niinpä aviopuolisoiden välisiä lahjoja ei ole jätetty pois verovelvollisuuden piiristä.

Mistä lahjaveroa tulee maksaa?

Liikelahjat

Lahjaveroa maksetaan toiselta henkilöltä saaduista rahalahjoista sekä myös tavaralahjoista. Jälkimmäisessä tapauksessa otetaan huomioon tavaran arvo. Toki, kun lahjaverolla on euromääräinen raja, summa ei tule helposti täyteen, jos saadut lahjat ovat arvoltaan pieniä.

Koska lahjaveron raja on kuitenkin 5000 euroa kolmen vuoden ajalta, voi tämä tulla täyteen esimerkiksi saamalla auton, kodinkoneen tai muun suuremman hankinnan. harvemmin summa täyttyy pienemmistä lahjoista, kuten vaatteista.

Osaan lahjoista voidaan soveltaa verovapaan lahjoituksen ajatusta. Esimerkiksi kasvatusta, koulutusta tai elatusta varten annettu lahja on verovapaa. Myös koti-irtaimisto lasketaan verovapaan lahjoituksen piiriin.

Jos saadun lahjan myynti tulee kyseeseen, kannattaa selvittää, liittyykö myyntiin veroja. Yleistä tietoa verojen maksuista saa Verohallinnon sivuilta. Sivustolta löytyy ohjeita veroilmoituksen tekemiseen. Löydät tarvittaessa myös yhteystiedot, jotta voit ottaa yhteyttä esimerkiksi puhelimitse.

On hyvä pitää mielessä, että lahjan todellinen arvo kannattaa ilmoittaa verottajalle rehellisesti. Mikäli saadun lahjan arvoa vähätellään eikä sitä ilmoiteta rehellisesti, voit syyllistyä jopa veronkiertoon. Niiinpä kannattaa kiinnittää huomiota lahjan todelliseen arvoon.

Mikä on verovapaa lahja?

Verovapaaksi lahjaksi lasketaan alle 5000 euron lahja, kolmen vuoden ajanjakson ajalta. Mikäli siis mahdollista, kannattaa laskea, että lahjan arvo ei ylitä rajaa. Verovapaa lahja on alle tämän arvon. Verovapaa lahja on tottakai saajalle mieluisa ja tarkoittaa mahdollisimman pientä vaivaa.

Jos lahja on verovapaa, ei siitä tarvitse ilmoittaa Verohallinnolle. Veroilmoitusta saatetaan kuitenkin pyytää joissain tapauksissa, kuten listaamattoman osakeyhtiön tapauksessa. Kun lahja on verovapaa eikä siitä tarvitse tehdä ilmoitusta, lahjansaaja saa pitää lahjansa ilman sen suurempaa vaivaa.

Jos olet pelannut rahapelejä. riippuu sivuston lisenssistä, ovatko voitot verovapaita vai ei. Paras nettikasino on sellainen, jolta on vaivaton nostaa voitot ja jolta saaduista varoista ei tarvitse maksaa veroa. Voitonmaksut ovat verovapaita tapauksessa, jolloin sivuston voimassaoleva pelilisenssi tulee jonkin ETA-maan peliviranomaisilta. Asia kannattaakin tarkistaa käytössä olevan rahapelisivuston tiedoista.

Verovapaus on kaikille osapuolille helpointa. Kun varmistatte verovapauden Verohallinnolta, voitte varmistaa, että lahjan antaminen ei aiheuta kummallekaan osapuolelle mitään toimenpiteitä.

Jos et ole varma, onko antamasi tai saamasi lahja verovapaa, asiasta kannattaa ottaa selvää. Verovelvollisuuden alla olevien lahjojen veroilmoitusta ei kannata jättää tekemättä ja tästä syystä tiedonhankinta on tärkeää. Tietoa saa ennenkaikkea Verohallinnon sivuilta, josta löytyy kattavat ohjeet sekä yhteystiedot.