Verkkosuunnittelutrendit
Internet Verkkosivut

Verkkosuunnittelutrendit: Edessä mobiilimpi tulevaisuus?

Verkkosuunnittelutrendit

Yritysten verkkosivustot ovat todella tärkeä osa yrityksen mainontaa, sillä suurin osa asiakkaista ottaa ensimmäisen kontaktinsa yritykseen internetin kautta – jos mahdollista niin, mobiilisovelluksen kautta. Yrityksen verkkosivustot luovat asiakkaalle juuri sen tärkeän ensivaikutelman, jonka perusteella asiakas joko tutustuu tarkemmin tai vaihtaa toiseen kiinnostavampaan yritykseen. Yrityksen täytyy pysyä mukana jatkuvassa muutoksessa. Sen lisäksi, että asiakkaat ovat vaativia, myös teknologia tarjoaa uusia innovatiivisia tapoja tuoda yrityksen omia tuotteita esille sosiaalisessa mediassa.

Tulevaisuus on nykyistä mobiilimpi halusimme sitä tai emme. Ehkä sitä ei huomaa arjessa, mutta jos pysähtyy miettimään miten ne arkiset asiat, jotka hoidamme nykyään kännykällä, hoidettiin 10 tai 20 vuotta sitten, niin huomaa valtavan eron – esimerkiksi netticasino on meillä nykyään kännykässä, kun vielä menneinä vuosikymmeninä vastaavat pelit olivat tarjolla vain ruokakaupan eteisen pelikoneessa.

Nykyään verkkosivut latautuvat entistä nopeammin ja tehokkaammin Googlen päivitysten ansiosta. Verkkosivujen käyttäjälle on tärkeää juuri sivujen nopea latautuminen, vaikka ne sisältäisivätkin oheismainontaa. Verkkosivujen hitaus ja pätkittäinen latautuminen ärsyttää ja turhauttaa käyttäjää yleensä siinä määrin, että hän sulkee sivuston.

Verkkosuunnittelun tärkeimmät trendit 2020-luvulla

Tänä päivänä verkkosuunnittelun viisi tärkeintä trendiä ovat: värit ja tasapainoinen värimaailma, älylaitteelle sopiva fonttikoko, verkkosivuston mukautuminen päivänvalon määrään, piilotettu navigointi ja äänet.

Verkkosivustojen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon värien merkitykset ja vaikutus ihmisiin. Vihreä on rauhan ja tasapainon väri. Punainen väri taas nostaa sykettä ja katsojan valppaaksi. Oranssi väri yleensä rohkaisee tekemään ostopäätöksen. Violetti ja vaaleanpunainen ovat naisellisiä värejä. Musta pysäyttää ja valkoinen kertoo puhtaudesta. Yleensä verkkosivujen käyttäjä katsoo kuvat ja lukee kuvatekstit, vaikka hän jättäisi itse tekstin lukematta.

Omille verkkosivuille parhaat web-fontit löytyvät kokeilemalla ja käyttämällä oman mainostoimiston asiantuntemusta. Fontit ja niiden koko vaikuttavat kuitenkin moniin asioihin verkkosivustolla, kuten ulkoasuun, luettavuuteen ja tilankäyttöön. Fonttivaihtoehtoja on valtavan paljon, mutta kokeilemisen arvoisia ovat: Milano, Rex, Jaapokki, Gudea, Open Sans, Arvo, Kan Kin ja Null.

Olemme varmasti kaikin törmänneet tilanteeseen, jolloin päivänvalossa kännykän näytöstä ei saa mitään selvää ja yömyöhällä näyttö ja sen värit loistavat aivan liian kirkkaina. Optimaalisinta olisi, jos yrityksen verkkosivut olisi suunniteltu niin, että niiden värimaailma ja kirkkaus mukautuisivat ympäristön mukaan niin, että niitä olisi miellyttävä selata sekä kirkkaassa päivänvalossa että pimeässä huoneessa.

Navigointi on käyttäjän ohjaamista verkkosivustolla. Yleensä mobiililaitteiden käyttäjät ovat tottuneempia skrollaamaan sivuja kuin klikkailemaan linkkejä. Skrollauksen etu on se, ettei tarvitse odottaa klikatun linkin avautumista. Navigoinnin verkkosivustolla pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista, jotta käyttäjälle muodostuu sivustosta miellyttävä käyttökokemus ja hän löytää tarvitsemansa asiat ja tiedot. Se mikä näyttää sivustolla yksinkertaiselta, vaatii sivustojen suunnittelijalta paljon työtä. Käytä siis ammattilaista yrityksesi verkkosivujen suunnitteluun ja sivustojen keventäminen onnistuu varmasti!

Yrityksen verkkosivujen äänimaailman täytyy olla sopusoinnussa sivuston värimaailman, kuvien ja tuotteiden kanssa. Tämän päivän kuluttaja haluaa kokonaisvaltaisen käyttäjäkokemuksen, joten äänet ja musiikki ovat aivan yhtä tärkeitä kuin värit, kuvat ja videot. Mainostoimistosi ammattilaiset osaavat laittaa myös verkkosivujesi äänimaailman kuntoon.

Valtava ajattelutavan muutos verkossa toimimisessa on se, että yrityksen sivuston pitäisi olla nykyisin medialuonteinen tietoa ja kokemuksia jakava sivusto. Enää ei toimi se, että yritys suoraviivaisesti tuputtaa asiakkaille tuotteitaan ”Osta tämä, meillä on maailman parhaat tuotteet”. Vaikka verkkosivujen uudistaminen ammattilaisten toteuttamana on kallista, on se kuitenkin kannattavaa. Verkkosivut ovat juuri se julkisivu ja ikkuna, jolla luot asiakkaalle ensivaikutelman omasta yrityksestäsi – kaikki muut ponnistelut ovat turhia, jos vaikuttavan ja luotettavan ensivaikutelman luominen epäonnistuu.