Ovelta ovelle myynti
Markkinointi

Ovelta ovelle myynti – uhka vai mahdollisuus?

Ovelta ovelle myynti

Kaupankäyntitavat muuttuvat aina vain enemmän digitaaliseksi. Ihan kaikki myynti ei kuitenkaan vielä tapahdu netissä, vaan edelleen erityisesti omakotitaloalueilla ja varsinkin maaseudulla kiertää kauppiaita, jotka soittavat ovikelloa ja alkavat sitten tarjoamaan jotain tuotteita tai palveluita. Toiset myyjät jakavat ensin mainoksia postilaatikkoon ja odottavat sitten että asiakkaat ottavat yhteyttä heihin ja pyytävät käymään. Ovelta ovelle myynnissä pätee kuitenkin vanha viidakon viisaus että älä usko ihan kaikkea, mitä myyjä ehdottaa.

Ovelta ovelle myynti on paras myyntikoulu

Mikäli myyjällä vain viitseliäisyyttä riittää, asiakkaat eivät ovelta ovelle -myynnissä lopu kesken. Myyjä voi soittaa niin montaa ovikelloa, kuin itse päättää ja haluaa. Tämä onkin varsin opettavainen koulu. Ovelta ovelle myynnissä tahdin määrää omatoimisuus ja oma asenne. Työ itsessään kasvattaa asennetta ja kun sitä tekee tarpeeksi kauan, pärjää varmasti missä tahansa.

Ovelta ovelle myynti ei ole niitä kaikkein helpoimpia töitä, joten tämän vuoksi siitä maksettava palkkakin on melko hyvä.

Asiakas saa miettiä asiaa rauhassa

Kun ovelta ovelle myyjä ilmestyy ovelle, tilanne on hieman hämmentävä. Asiakkaan ei tarvitse allekirjoittaa sopimusta hätiköiden, vaikka esimerkiksi myyjän markkinoima remontti tuntuisikin järkeenkäyvältä ja jopa tarpeelliselta. Mitään ostopakkoa ei ole, vaikka myyjä olisi puhunut kuin papupata tuntikaupalla. Asiakkaalla on oikeus ottaa oma aikansa ja vertailla hintoja vaikkapa netissä. Myös toisen henkilön mielipiteen kysyminen on ihan hyvä juttu ja jopa suotavaa.

Asiakkaalla on oikeus sanoa ei

Mikäli et halua ostaa myyjän tarjoamaa tuotetta tai palvelua, sano se suoraan. Voit pyytää myyjää poistumaan, jos hän edelleen jatkaa myymistä. Pihaan voi pystyttää vaikka kyltin, jossa kaupustelu kielletään. Vaikka olisitkin kiinnostunut, ei kannata allekirjoittaa mitään ilman harkintaa. Voit pyytää tarjouksen kirjallisena, jotta voit verrata sitä vastaaviin palveluihin.

Jos myyjä painostaa tekemään päätöksen heti, tämä on huono merkki. Jos myyjä on ollut epäasiallinen, voit tehdä kirjallisen valituksen kyseiselle yritykselle. Mikäli tämä ei auta, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan.

Kuluttajalla on oikeus päättää, ketä hänen asuntoonsa saa tulla ja mikä on sopiva aika vierailulle. Mikäli myyjä ei esittele itseään luotettavalla tavalla, hänen kanssaan ei kannata jatkaa asiointia. Asiakas voi aina kieltäytyä kaupanteosta voi aina kieltäytyä. Minkäänlaista ostopakkoa ei ole, vaikka myyjä olisi käyttänyt kuinka runsaasti aikaa tuotteensa esittelyyn. Sopimusehdot on myös syytä lukea aina tarkasti ja rauhassa.

Kotimyynnissä on aina 14 päivän peruutusoikeus, kuluttajansuojalaissa lueteltuja poikkeuksia lukuun ottamatta. Peruutusoikeus alkaa tavarakaupassa tavaran toimittamisesta ja palvelusopimuksissa sopimuksen tekemisestä. Kuluttajalla ei ole ostopakkoa eikä edes mitään velvollisuutta päästää myyjää kotiinsa. Vaikka näin olisikin tehnyt, sopimusta ei ole mikään pakko tehdä.

Sopimusehdoista voi ja niistä pitääkin neuvotella. Mikäli myyjä esittelee tuotetta esittein tai näytekappalein, on hyvä sopia maksavansa kauppahinnan vasta saatuaan tuotteen. Kauppahintaa ei missään nimessä ole syytä maksaa ennen kuin on saanut oman tuotteensa.

Ovelta ovelle myynti on muuttunut

Aikaisemmin myytiin ovelta ovelle pölynimureita ja tietosanakirjoja. Nyt myydään kalliimpia asioita kuten rakentamiseen liittyvät katto-, putkisto-, viemäri- tai ikkunaremontteja. Ovelta ovelle myynti on täysin laillinen tapa tehdä kauppaa. Myyjän pitää noudattaa sääntöjä ja kunnioittaa asiakkaita.

Luonnollisesti kaikki ovelta ovelle -kauppiaat ole huijareita. Useimmat ovat ammattitaitoisia ja rehellisiä, mutta yksikin epärehellinen kauppias riittää pilaamaan muidenkin maineen. Ovelta ovelle -myynnillä on myös myönteinen vaikutus siinä mielessä, että se monesti saakin asiakasta huomaamaan, että ehkä myyjän ehdottama korjaustoimenpide voisi ihan oikeasti olla tarpeellinen. Mutta silti ihan kaikki korjaukset kannattaa aina kilpailuttaa. Jos myyjille oven avaaminen ei kiinnosta, voi perehtyä vaikkapa siihen, mitä casinot tarjoavat.

Myyntityö ei sovi kaikille

Myyntityö

Myyntityö ei sovi ihan jokaiselle, koska se vaatii tietynlaisen persoonan. Ihan pelkällä myyjän koulutuksella ei vielä ole soveltuva myyjäksi. Yrittäjähenkisyydestä on myyntityössä paljon apua.

Huippumyyjä tunnistaa asiakkaan ongelman ja pystyy näin vastaamaan asiakkaan tarpeeseen ja tuomaan juuri oikeanlaisen viestin oikeaan aikaan. Lisäksi hyvä myyjä osaa ennustaa myyntinsä ja tuottonsa ja saavuttaa näin paremmin myyntitavoitteensa. Tämä on siis loistavasti toimiva myyntisuppilo, joka saa asiakkaan ostopolun tuntumaan miellyttävämmältä ja yritykselle enemmän myyntiä.