Myyntisuppilo
Internet Markkinointi Rahansäästö Sijoitus Verkkosivut

Myyntisuppilo vie myyntisi ihan uudelle tasolle

Myyntisuppilo

Myyntisuppilo on prosessi, joka auttaa yrittäjää muuntamaan satunnaiset renkaanpotkijat oikeiksi asiakkaiksi. Onkin siis ensiarvoisen tärkeää panostaa juuri myyntisuppilon tehokkuuteen, sillä se on ykkösprioriteetti tarjoten ikkunan siihen, miten ostajan ajatusprosessi etenee, millaisia haasteita hänellä on ja mitä päätöksiä hän tekee.

Useimmat yritykset eivät ole perehtyneet myyntisuppiloon eikä sen mittareihin. Tämän johdosta ylivoimainen enemmistö markkinoilla pyörivistä potentiaalisista asiakkaista ei koskaan muutu oikeiksi maksaviksi asiakkaiksi. Näin ollen myöskään myynti ja liikevaihto ei kasva ajan myötä.

Millainen sitten on oikeanlainen myyntisuppilo ja miten sellainen luodaan?

Mikä on myyntisuppilo?

Kuten nimikin kertoo, myyntisuppilo on suppilon tyyliin ylhäältä leveämpi ja alhaalta kapeimmillaan oleva myyntiputki, jota pitkin potentiaaliset asiakkaat ohjataan kassan kautta juuri ostamansa tuotteen tai palvelun pariin.

Myyntisuppilo palvelee aina paremmin yrityksen tarpeita, mitä enemmän sen valmistukseen on panostettu. Myyntisuppilon eri vaiheiden tarkoitus on tuupata potentiaalisia asiakkaita aina seuraavaan vaiheeseen ja samalla kyydistä putoavat ne, kenelle tarjous ei pahemmin resonoi.

Huippumyyjät osaavat vastata asiakkaan kipeimpiin tarpeisiin ja tarjoamaan heille oikean viestin oikeaan aikaan. Lisäksi he osaavat myyntiprosessin skaalaamisen ja myyntien ennustamiset sekä saavuttavat tavoitteensa. Eli myyntisuppilo on tärkeässä asemassa parantamassa asiakkaan matkaa kassalle ja samalla myös yrityksen tilannetta.

Myyntisuppilo ei siis ole vain liukuhihna, jota pitkin kaikki vierailijat vain sujahtavat viimeiseen vaiheeseen asti rahatukkua heilutellen ja maksavat ostoksensa leveän hymyn kera. Valitettavasti näin ei ole, vaan vierailijoita on kahdenlaisia: niitä jotka jatkavat suoraa päätä kassalle ja ne, jotka tarvitsevat useampia vierailuita sivustolla ennen kuin kukkaronnyörit heltiävät.

Miten myyntisuppilo rakennetaan?

Myyntiprosessin vaiheet on tärkeää ymmärtää ja panostaa niiden luomiseen, kiität itseäsi myöhemmin kun olet tehnyt nämä vaiheet huolellisesti.

Ensiksi pitää tehdä itsestään helposti löydettävä ja herättää yleisön kiinnostus. Tämä aihe on suppilon yläpäässä. Asiakkaat voidaan jakaa tässä vaiheessa kolmeen eri kategoriaan:

  • He, jotka etsivät sellaista tuotetta tai palvelua, jota myyt
  • He, jotka etsivät samanlaista tuotetta tai palvelua kuin sinä myyt
  • He, jotka eivät edes etsi sellaista tuotetta tai palvelua, jota myyt

Vakuuta vierailijat omalla asiantuntijuudella ja muuta heidät potentiaalisiksi asiakkaiksi loistavan sisältösi avulla. Tämä on koko suppilon kriittisin ja tärkein vaihe, sillä se ratkaisee, muuttuuko vierailija potentiaaliseksi asiakkaaksi ja sen myötä päätyy kassalle tuote ostoskorissaan.

On helppoa herättää vierailijan kiinnostus ja tehdä itsestään löydettävä. Nyt sinun pitää saada kävijä viettämään sivustollasi aikaansa sisältösi parissa niin kauan, että hän päättää tehdä jonkin toiminnon. Kuten vaikkapa ladata jonkin ilmaisen oppaan antaen sinulle samalla yhteystietonsa.

Tavoitteena on saada kävijä etenemään ostopolulla kohti haluttua toimintoa, kuten vaikka edellä mainittua oppaan lataamista. Mitä huolellisemmin olet paneutunut tähän, sen paremmin suppilosi imaisee vierailijan syvemmälle uumeniinsa.

Tässä vaiheessa sisällön tulee keskittyä aivan täysin lukijaan. Sisällön tulee keskittyä vierailijan ongelmiin, tarpeisiin, tavoitteisiin sekä päivittäisiin haasteisiin. Mitä tarkemmin osaat käydä läpi vierailijan ongelmia ja tarpeita, sitä todennäköisemmin he päättelevät sinulla olevan niihin ratkaisu.

Muunna potentiaaliset asiakkaat maksavaksi asiakkaaksi. Nyt kävijä on muuntunut potentiaaliseksi asiakkaaksi mutta ei ihan vielä maksavaksi sellaiseksi. Hän on nyt kuitenkin kiinnostunut tuotteestasi tai palvelustasi ja onkin tärkeää auttaa häntä tekemään oikea valinta.

Tässä apunasi voivat toimia vaikka referenssitarinat, ostajan oppaat tai case studyt. Sisältösi tulee olla sellaista, että potentiaalinen asiakas pystyy samaistumaan siihen. Hänen pitää tuntea, että hänen ”ihan jees” olotilansa ei enää olekaan riittävä ja että se johtaa hänen ihan väärään suuntaan. Sisältösi tulee kertoa hänelle paremmasta tulevaisuudesta tuotteesi tai palvelusi avulla.

Sitouta asiakas yritykseesi, jotta liiketoimintasi kasvaa ja kukoistaa. Jos asiakkaasi poistuvat saman tien takaovesta ulos kun ovat ostoksensa tehneet, eikä heistä sen koommin kuulla mitään, liiketoimintasi ei paljoa kasva. On siis yhtä tärkeää huomioida myös olemassa olevien asiakkaiden sitouttaminen kuin uusien asiakkaiden hankkiminenkin.

Avainasemassa ovat hakukoneoptimoidut sisällöt, joihin asiakkaita ohjataan vaikkapa sosiaalisen median kanavien avulla. Tämä puoli kun on kunnossa, kävijöiden virta on tasainen ilman että markkinointiin sen kummemmin tarvitsee panostaa. Myyntisuppilot ovatkin passiivisia tulonlähteitä, sillä teet työn kerran ja nautit hedelmästä ikuisesti.

Miksi myyntisuppilo on niin tärkeä?

Myyntiprosessin vaiheet

Myyntisuppilon avulla ymmärrät potentiaalisten asiakkaidesi ajatuskuvion kaikissa suppilon vaiheissa. Näiden tietojen avulla pystyt investoimaan tehokkaammin markkinointiin sekö viestintään. Juuri kohdennettu markkinointiviestintä auttaa muuntamaan enemmän potentiaalisia asiakkaita maksaviksi asiakkaiksi.

Olipa yrityksesi iso taikka pieni, haluat varmasti myydä asiakkaille tuotteitasi tai palveluitasi. Tämän vuoksi tarvitset suunnitelman, jonka avulla saat heidät ostamaan juuri sinulta. Tällöin avuksesi astuvat myyntisuppilot.

Myyntisuppiloiden ansiosta tiedät, millaisia odotuksia asiakkaillasi on. Tiedät, mitä he ovat etsimässä, millaisia toiveita heillä on ja millaisia negatiivisia asioita heidän elämässään on. Keskittymällä siihen, mikä jo toimii, et hukkaa aikaasi turhanpäiväisyyksiin. Parannat näin siis tuottavuuttasi. Myyntisuppilon ansiosta tiedät myös, kuinka monta vierailijaa kulkee koko matkan alusta loppuun suppilossasi, joten osaat tehdä tarvittavat muutokset jokaisessa kohdassa.

Kannattaa myös tehdä A/B-testausta myyntisuppilollesi, jotta sinulla on aina parhaiten tuottava vaihtoehto käytössä. Myyntisuppilo ilman A/B-testausta on vähän sama kuin kasino ilman lisenssiä, eli se ei ole kovin suositeltavaa.