Miksi Internetini on niin hidas
Internet

Miksi Internetini on niin hidas? Miten se korjataan?

Miksi Internetini on niin hidas

Internetin nopeus on monille ihmisille suuri huolenaihe. Olet luultavasti huomannut, että internet-yhteytesi on ollut hidas jossain vaiheessa viime kuukausina, etkä ole yksin! Kaikki nämä tekijät voivat johtaa normaalia hitaampaan nopeuteen: laitteistorajoitukset, ohjelmisto-ongelmat, selaimen käyttö, verkon ruuhkautuminen. Onneksi on olemassa keinoja korjata internetin hidastumisongelma!

Ensimmäinen vaihe on ongelman diagnosointi. Käytätkö oikeaa selainta? Onko laitteistosi ajan tasalla? Onko sinulla vahva Wi-Fi-signaali? Kun olet selvittänyt, mikä hidastumisen aiheuttaa, on aika ryhtyä korjaaviin toimiin. Sinun on ehkä päivitettävä internet-sopimusta, vaihdettava selainta tai investoitava uuteen laitteistoon.

Näin korjaan hitaan verkkoyhteyden:

  • Tarkista internetyhteytesi nopeus Speedtest.net kaltaisella työkalulla nähdäksesi, saatko maksamasi nopeuden
  • Jos ei, ota yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan ja pyydä korkeampaa palvelutasoa
  • Päivitä laitteistosi: Jos tietokoneesi tai tietokoneesi on ollut hidastuu, voi olla aika investoida uuteen laitteistoon
  • Poista selaimen lisäosat ja laajennukset, jotka voivat hidastaa internetyhteyttäsi: Poista kaikki mainosten estoohjelmat, puhdistustyökalut tai muut ohjelmistot, joita et tarvitse
  • Vaihda Wi-Fi-kanavaa: Jos monet laitteet käyttävät samaa Wi-Fi-kanavaa kuin, internet-yhteytesi hidastuu. Kokeile vaihtaa Wi-Fi-kanava toiseen numeroon
  • Poista internetiä käyttävät ohjelmat käytöstä: Jos et käytä ohjelmaa, kuten Skypeä tai Netflixiä, poista se käytöstä, kun työskentelet jonkin tärkeän, internet-yhteyttä vaativan ohjelman parissa
  • Tarkista virusten ja haittaohjelmien varalta: Virus- tai haittaohjelmatartunta voi aiheuttaa hitaita yhteyksiä, mikä vaikeuttaa kaikenlaista toimintaa Internetissä.
  • Vaihda selainta: Jotkut selaimet ovat nopeampia kuin toiset
  • Päivitä tilaus: Joskus on päivityksen aika! Jos olet kokeillut kaikkea, mutta mikään ei ole korjannut hidasta internetyhteyttäsi, harkitse palvelusi päivittämistä seuraavasti.

Internet-palveluntarjoajat Suomessa

Internet-palveluntarjoajat Suomessa tarjoavat yleensä useita erityyppisiä Internet-liittymiä, jotka vaihtelevat ADSL-perusyhteyksistä nopeisiin valokuituyhteyksiin. Löydät yleensä liittymätyypin katsomalla Internet-palveluntarjoajasi verkkosivuja. Jos et ole varma, minkä tyyppinen liittymä sinulla on, ota yhteyttä Internet-palveluntarjoajaan, niin he auttavat sinua.

Jos olet kokeillut kaikkia näitä vinkkejä, mutta Internet-yhteytesi on edelleen hidas, saattaa olla aika vaihtaa liittymä. Keskustele Internet-palveluntarjoajasi kanssa siitä, voisitko päivittää palvelutasoa korkeammalle tasolle, joka vastaa tarpeitasi! Heillä voi myös olla ehdotuksia laitteistoista, jotka voisivat parantaa internet-kokemustasi.

Tietokoneongelmat

Tietokoneen kunto voi vaikuttaa Internet-yhteyteen. Kun tietokoneesi on vanha tai vahingoittunut, voi olla aika harkita investoimista uuteen laitteistoon. Jos internetyhteys on hidas yhdellä laitteella mutta ei toisella, se voi olla merkki siitä, että hitaamman internetyhteyden omaavaan laitteeseen asennettu ohjelmisto on päivitettävä. Laitteiden päivittäminen pitää ne toimivina ja ehkäisee haittaohjelmien kaltaisia ongelmia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia nettiselaamisessa.

Katso täältä kannettava tietokone vertailu

Jos kaikki muu ei auta, älä luovuta vielä! Joskus Internet-palveluntarjoajan vaihtaminen voi auttaa ongelman korjaamisessa.

Nopeustesti

Hidas netti? Nopeustesti auttaa voit diagnosoida yhteysongelmia. Voit testata internet-yhteytesi lataus- ja latausnopeutta esimerkiksi [Speedtest.net](speedtest.net) -työkalulla.

Speedtest.net on ilmainen, helppokäyttöinen verkkosivusto, joka mittaa lataus- ja latausnopeutesi. Voit myös käyttää Speedtest.net-sivustoa internet-yhteytesi ongelmien diagnosointiin.

Suomessa on saatavilla useita eri Internet-palveluntarjoajien tarjoamia erilaisia Internet-yhteyksiä, joten on tärkeää löytää tarpeitasi vastaava yhteystyyppi. Jos et ole varma, minkälainen yhteys sinulla on, älä epäröi ottaa yhteyttä Internet-palveluntarjoajaasi – he auttavat sinua mielellään!

Modeemi

Modeemi

Vanhat modeemit voi tehdä internet-yhteydestäsi hitaan ja epäluotettavan. Jos olet kokeillut kaikkea nopeuttaaksesi internetyhteyttäsi, mutta mikään ei ole toiminut, voi olla aika vaihtaa modeemi. Nopeimmat modeemit ovat yleensä Internet-palveluntarjoajan tarjoamia, kun tilaat palvelun. Jos näin ei ole, kysy palveluntarjoajaltasi, mitä vaihtoehtoja modeemeihin on saatavilla, jotta yhteys olisi nopeampi.

WI-Fi

Wi-Fi, voi myös olla yhteysongelmien lähde. Jos tietokone on liian kaukana reitittimestä, signaali on heikko ja internetyhteys hidas. Lisäksi jos samaan verkkoon on liitetty monia laitteita – kuten toimistoympäristössä – se voi aiheuttaa ruuhkautumista ja johtaa hitaaseen internet-yhteyteen.

Yksi tapa parantaa Wi-Fi-signaalia on siirtää tietokone lähemmäksi reititintä. Voit myös kokeilla muuttaa kanavaa, jolla reititin lähettää, menemällä sen asetuksiin. Jos kaikki muu ei auta, sinun on ehkä ostettava tietokoneeseesi uusi langaton sovitin, joka tukee nopeampia nopeuksia.